onsdag 2 maj 2012

Böcker skall lysa som solar


"Böcker skall lysa som solar och tindra som tomtebloss" (Lennart Hellsing) bör gälla inom hela Åstorps kommuns skolbiblioteksbestånd. Bort med dammet - både när det gäller aktualitet och livs levande kvalster :-)

Som lärare och bibliotekarie kan det vara svårt att göra sig av med bokvännen man alltid propagerade för när man var nyutbildad eller som man själv läste när man var ung. "Den var ju så bra".... Men tiden ändras och så vi med den.

Tur att affärerna inte behåller sina gamla varor. Det hade varit svårt att hitta de nya. Ett fel som tyvärr en del secondhand klädaffärer ofta gör .... öser på en massa kläder vilket gör det svårt att hitta i trängseln.

Mjölken i affären blir gammal och så blir även ungdomsboken. Den måste se fräsch ut .... Lukta gott :-) Dessutom måste den smaka bra!

Vi har fyra fina bibliotek i kommunen som även vänder sig till skolan och där böckerna lyser som solar och tindrar som tomtebloss. För att få tänt solar på de icke bemannade skolbiblioteken har jag tillsammans med lärarbibliotekarierna på Rågen och Tingdal börjat tända några tomtebloss :-) Med hårdhänta nypor har vi förpassat gamla favoriter till landet "Det som har varit" och därmed tänt de ljus som strålar från de nya böckerna. Vi har fått mycket bättre plats för de nya böckerna. Så gott om plats att vi kunnat ställa flera med framsidorna utåt och låtit böckerna lysa som solar och tindra som tomtebloss....

.... och Tingdalskolan-Björnås som kommer att ha alldeles sprillandes nya bokhyllor med inbjudande bokmiljöer att försjunka in i....

Nu är det bara upp till rektorerna att kanske ge en extra liten peng för nya böcker:-) Genom att Haganäsbiblioteket visar vilka böcker de köpt kan de obemannade biblioteken får stöd i sitt inköp. Ett inköp som görs kontinuerligt och inte en gång per termin. Risken är stor att böcker tar slut då böcker i dag är en färskvara. Det är när boken är som mest efterfrågad som vi på biblioteken skall ha exemplar och erbjuda våra elever! Inte vänta ett halvår tills det blir dags att beställa allt i en klump.

Tveka inte heller att ta kontakt med barn- och skolbibliotekarierna i kommunen.

Skulle vi inte också kunna tipsa varandra om bra ungdomsböcker här på bloggen: Uppdrag skolbibliotek?????? Skriv ett mail till mig så lägger jag in ditt tips!!!

Skriv till monica.nilsson@astorp.se

.... och Vuxenutbildningscentrum .... Håll i hatten snart kommer vi till er! :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din medverkan.