tisdag 11 september 2012

Favvisen Glogster

two heads by jonno259, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.0 Generic License  by  jonno259 

Nytt projekt på Björnekulla! Petra och jag slår våra kloka (?!) huvuden ihop och jobbar tillsammans med en åttonde klass. Tema: klassiker.

Vi har planerat arbetet tillsammans.... och nu kör vi igång!

Petra har pratat med klassen om mål och syfte med uppgiften - och idag var det dags att träffa eleverna i bibblan.

Slutresultatet skall bli en muntlig presentation kring den författare de har valt. Som stöd för den muntliga presentationen skall eleverna göra en GLOGG!

Att göra en glogg är kul. Kolla gärna in hur man i lägre årskurser också kan jobba med Gloggar. Se hur en fjärdeklassare reser med hjälp av Gloggen.

(Dock måste du som har elever som är under 13 år skapa ett lärarkonto)

Under lektionen idag fick eleverna en genomgång av vad en glogg är för något. Vi pratade också om nyttan med att kunna presentera information i olika sammanhang och på olika sätt. Innehållet i informationen är viktigt. Det är också viktigt att det är intressant att både läsa och lyssna på. Layouten på gloggen skall vara lockande och läsvänlig. Dessutom måste informationen vara korrekt - och den som tar del av infon måste också kunna kolla att det stämmer.

Eleverna fick åter igen stifta bekantskap med "Raketen" (vilket de tyckte var tjatigt :-) ) Vi pratade om hur  inledningen av ett processarbete ofta är väldigt jobbigt. Det är svårt att veta vad man skall skriva om, vart man hittar infon och dessutom skall man lära sig ett nytt digitalt verktyg.... Denna knut i början av processen löser dock upp sig under resans gång.

För att följa sin egen process och för att underlätta deras reflektion får eleverna fylla i en loggbok som samlas in efter varje lektion. Denna loggbok är även ett verktyg för oss - lärare och bibliotekarie - som ger oss möjlighet att följa den enskilde elevens arbete och därmed kunna kommentera och stödja under processen.

Nästa lektion kommer fokus att vara Google söksystem samt lite kring källgranskning.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din medverkan.